De ce D-STAR?

Poate unii dintre voi deja stiti, altii sigur nu. Inca de la inceputurile aventurii mele de radioamator am avut o atractie catre acest mod de lucru. La inceput nu am inteles de ce, dar pe masura ce timpul trecea si experimentam din ce in ce mai mult, mi- am dat seama ca acest mod de lucru digital este ideal pentru radioamatori si pastreaza vie esenta radioamatorismului: libertatea de a comunica. 

A fi radioamator inseamna in primul rand capacitatea de a fi util comunitatii in care traiesc, de a imi pune la dispozitia celor de langa mine a cunostintelor si experientei dobandite. In acest sens, libertatea de a comunica oferita de DStar nu poate fi comparata cu modurile digitale utilizate de catre autoritati sau servicii comerciale. Nu vreau sa intelegeti ca alte moduri digitale nu isi dovedesc utilitatea in utilizarea cotidiana.

Pentru a utiliza acest mod de lucru ai nevoie doar de statia radio. Fara computere, fara aplicatii de programare, fara cabluri. Configurarile sunt simple si pot fi facute numai din meniul transceiverului. Este un mod de lucru digital extrem de complex, dar, totusi, atat de simplu de utilizat si implementat in activitatile noastre cotidiene.

DSTAR permite servicii de voce, date, localizare geografica etc. Servicii care functioneaza si fara necesitatea de a avea o infrastructura centralizata. Este evident ca o infrastructura de comunicatii si servicii va exploata la maxim acest mod de lucru, dar frumusetea consta in faptul ca isi poate dovedi capabilitatile in medii dificile si in absenta oricarei infrastructuri. Poate doar modul analogic poate fi mai flexibil decat DSTAR.

Ati incercat vreodata serviciile de localizare pe statiile DSTAR? Ati incercat vreodata sa va deplasati urmand strict indicatiile de orientare de pe statie? Eu am facut acest lucru si chiar functioneaza. Va recomand un astfel de experiment. Utilizati sistemul de localizare DSTAR in cadrul unei excursii la munte si veti avea mari satisfactii…

Ati avut vreodata ocazia sa fiti in mijlocul “pustietatii” si sa aveti nevoie de o statie flexibila la care sa aveti acces la toate configurarile? Sunt convins ca da. Si sunt convins ca apreciati aceste beneficii.

Si multe altele, de care sunt sigur ca aveti cunostinta si pe care le apreciati.

Nu vreau sa va conving sa utilizati acest sistem. Este doar o cugetare personala asupra unui mod de lucru care isi poate dovedi utilitatea si poate face diferenta in situatii “extreme”.